Get Adobe Flash player

Miben szerkesszünk? Mi lesz a végcél? 

Hányszor próbáltam megértetni ügyfeleimmel a vektor és raszter grafika közötti különbséget...
Például, a honlapjukon használt webes képszerkesztővel készített logót képtelenség egy kiállításon óriásplakátra nyomtatni. Ezt, nem szakmabelinek szóban elmondani, szinte képtelenség. Ezért írom inkább le...

Raszter...
A rasztergrafikus kép több száz (ideális esetben több ezer vagy millió) apró színes négyzetből áll, azaz képpontból. Minél több pontból áll egy kép, annál nagyobb a felbontása, azaz annál inkább nagyítható. Úgy működnek, mint a nyomtató festékcseppjei, ha mikrószkóp alatt néznénk a képet. Tehát, nem egy egynemű felület. A legkézenfekvőbb rasztergrafika például egy fénykép. A ismertebb képszerkesztők nagyrésze rasztergrafikus végeredményt ad. Például: Photoshop, Gimp, Picasa... Népszerű raszter formátum kiterjesztések: jpg / jpeg, psd, png, tiff, bmp és gif.

Rasztergrafikánál a mértékegység a DPI, azaz dots per inch, magyarul egy inch-re eső pontok száma. Képzeljen el egy 1x1-es négyzetet 300 dpi-vel készítve, 300 képpontot jelent, viszont a webes képek felbontása általában (fájlméret csökkentés érdekében) 72 dpi azaz több mint háromszor kevesebb. Kevesebb kis színes négyzettel sokkal nehezebb például egy árnyékolást vagy ívet lemodellezni. Tehát magasabb dpi-vel finomabb részletek is élvezhetőek. Jön a kérdés, hogy ha a phothoshopban lehet állítani a dpi számot akkor miért nem lesz jobb a kép?! Mert a pixelek/képpontok száma véges, tehát ha dpi növelés nélkül nagyítunk képet, akkor nagy négyzetekből fog állni a képünk, ha dpi növeléssel akkor pedig elmosódik vagy homályos lesz. Raszter grafikákhoz használjunk lehetőleg magunk által készített képet, vagy vásároljunk képet az interneten. De a legjobb, ha az XL Poszter szerkeszti. :-)

Vektor...
A vektorgrafika egész máshogy működik. Matematikai alapon készítheti a képeket, vonalak és görbék segítségével. Tehát míg a rasztergrafikában egy 1x1 es 300 dpi- s fekete négyzet, 300 információs blokkot tartalmaz, addig a vektorban csak a sarokban négy pontot, összekötve és kitöltve feketével.
A leggyakoribb vektoros grafika a betűtípusok és a modern logók. Szerkesztő programok. Illustrator, Inkscape, Corel. Kiterjesztései: ai, eps, pdf, cdr

A vektorgrafika előnye, hogy vég nélkül nagyítható, minőségromlás nélkül és a fájl mérete sem lesz nagyobb. Másik előnye, hogy gyorsabban és egyszerűbben módosítható, alakítható és színezhető. 
A vektorgrafika hátránya, hogy a rasztergrafikánál rengeteg effektet, átmenetet és árnyékolást használhatunk, de a vektornál kicsit korlátozottabbak a lehetőségek ilyen téren. Bár kellő szakértelemmel a vektorgrafikával is gyönyörő képeket lehet létrehozni (elég hosszadalmas munka).

És most jön a csavar, kimondottan rasztergrafikára kitalált program (photoshop) tartalmaz vektoros lehetőségeket és a vektorra használatos Illustrator is használ raszter hatásokat. Ez nagyobb rugalmasságot ad a programok használatához, de nem szabad elfelejteni, hogy mi lesz a végcél.

Raszter = inkább fényképekhez, részletes grafikákhoz, nagyításnál homályosodik

Vektor = inkább szöveges grafikákhoz és logókhoz, minőségromlás nélkül nagyítható, de kisebb részletességgel és színnel.

Forrás: YOUTHEDESIGNER 

Ajánlat kérés ezen a címen:
info@xlposzter.hu