PDF-fájl írás lépésről lépésre

Különböző szoftverekben természetesen ettől eltérhetnek a beállítások, de az alap elnevezések, mint a Bleed (kifutó), Crop marks (vágójel) jellemzően megegyeznek mindegyik szoftverben. Az Office termékek nem tartalmaznak ilyen típusú beállításokat, hiszen nem nyomdai előkészítésre találták ki őket.

Adobe InDesign használata esetén az alábbi lépéseket kövesse:

    Fájl > Adobe PDF készletek > PDF/X-1a vagy PDF/X-3
    Általános

    Az Általános (General) ablakban az Oldalak: Mind (Pages: All), az Exportálás másként: Oldalak (Export as: Pages) beállítások legyenek kiválasztva. Ebben az esetben a dokumentum összes oldala, az üres oldalakkal együtt (ez fontos a kilövés miatt) egy fájba kerül kiírásra.

    Tömörítés

    A Tömörítés (Compression) ablakban, amennyiben az általunk javasolt PDF készletet használja nincs teendője, a képen látható beállításokat kell látnia.

    Jelek és kifutók

    A Jelek és Kifutók (Marks and Bleeds) ablakban csak az alábbiakat piplja ki: Vágójelek (Crop marks) és Passzerjelek (Registration marks). A Kifutó és infó (Bleed and Slug) résznél azt az értéket adja meg, amennyi kifutó került az anyagra (jellemzően 3 mm vagy 5 mm körben). Az Eltolás (Offset) értéknek kérjük, a Kifutó értékénél 0,5 mm-rel kisebb értéket állítson be, így a jelek biztosan ezen a területen kívülre kerülnek, nem lógnak bele a grafikába.

    Kimenet

    A Kiemenet (Output) ablakban a Színátalakítás: Nincs színkonverzió (Color Conversion: No Color Conversion) értéket válassza ki, a Profilfelvételi alapelv: Profilok nélkül (Profile Inclusion Policy: Don’t Include Profiles) beállítás mellett. Ezzel elkerülhető a különböző profilokból adódó színeltérések problémája.

    Másnak is hasznos lehet? Ossza meg!

    Kis formátumú íves nyomtatás

    Kis formátumú digitális nyomdagépeinken SRA3 méretig, akár 300 grammos papíron bármit kinyomtatunk.

    Széles formátumú tekercses nyomtatás

    Oldószeres és vízbázisú nyomtatóinkkal részletgazdag, fotóminőségű nyomatokat tudunk előállítani számtalan típusú hordozóra, XL méretben.

    Grafikai tervezés

    Megvan az ötlet, de nincs, aki létrehozza a nyomdakész anyagot? Terveztesse meg anyagait helyben, nálunk.

    Üzlet- és autódekor

    Kirakat, autó, falmatrica? Csapatunk készen áll a kinyomtatott fóliák, feliratok, helyszíni kihelyezésére is!

    Akár 30% kedvezmény!*

    * Kivitelező partnereinknek, viszonteladóinknak elérhető maximális kedvezmény, mely tekercses nyomtatás esetén, feldolgozás nélkül értendő.

    Kisokos és egyéb szakmai tartalmaink

    Ingyenes szerkesztő programok használata

    Canva, Paint, PowerPoint, Excel, Word… Nem mindig az ingyenes a legolcsóbb megoldás! Jó ha tudja, hogy a felsorolt és hozzájuk hasonló szoftverekből kimentett adatállományok nem felelnek meg minden típusú nyomdai gyártás alapkövetelményeinek.

    PDF-fájl írás lépésről lépésre

    Nyomdai anyagleadás esetén a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fájl a jól elmentett PDF. Bejegyzésünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan tud Ön is nyomdai fájlt létrehozni Adobe InDesign programban.

    Papírméretek

    Méret tekintetében kétféle papírt különböztetünk meg: az íves és a tekercses papírokat. Ebben a bejegyzésben az íves méretekkel foglalkozunk.

    Anyagleadási segédlet

    Az alábbiakban igyekszünk minden számunkra fontos információt megosztani önökkel, hogy megrendelése gördülékenyen és zökkenőmentesen teljesülhessen.