Anyagleadási segédlet

Milyen szakmai szempontoknak kell megfelelnie a leadott anyagoknak, hogy a nyomdai kivitelezés zökkenőmentes és tökéletes legyen?

A megrendeléshez leadott anyagok felbontása, színtere és mérete, vagy a mentés beállításai befolyásolhatják a munka végeredményét. Ahhoz, hogy garantálni tudjuk a gyors és minőségi nyomdai kivitelezést, nélkülözhetetlen a megfelelő előkészítés. Anyagleadás után a kapott fájlokat átnézzük és a minőségi hibákat (nem megfelelő méretű kép, hibás színbeállítások stb.) jelezzük.

Az alábbiakban igyekszünk minden számunkra fontos információt megosztani önökkel, hogy megrendelése gördülékenyen és zökkenőmentesen teljesülhessen. Amennyiben az alábbi alapvető anyagleadási kritériumok nem teljesülnek, nyomdánk nem tud felelősséget vállalni az elkészült termékek minőségéért, illetve a kivitelezési idő jelentősen megnövekedhet. Igény esetén – külön díjazás ellenében – grafikusaink segítenek az alapanyagok tökéletes előkészítésében.

Képek, illusztrációk leadása

A megfelelő képfelbontás elengedhetetlen a tökéletes minőségű nyomatokhoz, technológiától függetlenül. A képek minimum felbontása 300 dpi legyen (a nyers képek felbontása, akár fotó, akár stock oldalról származnak, általában 72 dpi felbontásúak). Óriás méretű anyagok, mint például molinók, épülethálók, plakátok esetében megfelelő lehet akár 1:10 arányú, 300 dpi felbontású nyersanyag is. Kérjük, a minél pontosabb eredmény érdekében a képeket, illusztrációkat minden esetben CMYK színtérben készítsék elő. Amennyiben szerkeszthető anyagot kíván részünkre átadni, kérjük az összes felhasznált fotót, grafikát mellékelje.

Betűkészletek (fontok) használata

A betűkészletek minden esetben legyenek beágyazva a nyomdakész PDF-be! Amennyiben az anyag beágyazott vektoros logókat, illusztrációkat tartalmaz, azoknál minden esetben alakítsa görbévé a szövegeket! Lehetőség szerint kerüljük a rendszer (system) fontok használatát, ezek ugyanis nem kerülnek beágyazásra, és gépenként eltérő lehet a megjelenésük. Javasoljuk, hogy használja a Google ingyenes betűkészleteit, amik bárki számára korlátozás nélkül rendelkezésre állnak szabad felhasználásra, vagy ha Adobe előfizetéssel rendelkezik, akkor az Adobe Fonts (korábban Typekit) betűkészleteit. Ha szerkeszthető anyagot juttat el nyomdánkhoz, kérjük a felhasznált betűkészleteket is mellékelje!

Színek

Sokan természetesnek gondolják, hogy ami a monitorukon megjelenik, az úgy fog kinézni a készterméken is. Sajnos ez csak kivételes esetekben van így. Ahhoz, hogy a tervezett anyag és a végtermék színei megegyezzenek, szükséges az egységes, CMYK színtér használata. Az RGB, vagy sRGB (más néven monitor, vagy online színek) egy sokkal több színt tartalmazó színtér, így az ott alkalmazott színek egy része nem kivitelezhető a hagyományos négyszín nyomással. Gyakran előfordul, hogy kezdők vagy nem szakmabeli tervezők előszeretettel használnak neon, vagy nagyon élénk színeket, hiszen a kijelzőkön ezek valóban látványosak. Azonban ezek hagyományos nyomtatással nem előállíthatóak, így a megrendelőt csalódás érheti. Amennyiben az anyag Pantone, LAB, RAL, vagy bármilyen más, speciális színt tartalmaz, azokat minden esetben CMYK-ra szükséges konvertálni. Fontos, hogy csak kevés, speciális monitor felel meg a színhelyes tervezéshez, és ezek is csak abban az esetben ha megfelelően kalibrálva vannak. A fekete szövegek, lehetőleg kizárólag 100% fekete (K) színből álljanak, így sokkal szebb betűképek érhetőek el. Érdemes figyelni arra is, hogy a teljes fedettség, azaz a négy szín összessége, ne haladja meg a 300%-ot, mert a festék ebben az esetben megfolyhat, és nehezen szárad. Reklamációt a színek tekintetében csak általunk szerkesztett anyagok és jóváhagyott proof esetében tudunk elfogadni!

UV lakk, stanc, bieg, prég formák

Bármely fenti technológia alkalmazása során egy külön rétegenvagy külön oldalon –, direkt színnel megadott, vektoros grafikára van szükség. Raszteres anyagból a gépek nem tudnak dolgozni!  A körvonalak, vágógörbék minimum 0,25 pt vastagságúak legyenek. Lehetőség szerint a rajzok külön oldalon szerepeljenek a grafikától, vagy egy kikapcsolható, megfelelően elnevezett rétegen legyenek elhelyezve. Amennyiben külön fájlban érkeznek, kérjük, hogy 100%-ban azonos pozícióban lévő jeleket használjon mint a nyomtatni kívánt anyagon!

Kifutó, egyéb nyomdai vágójelek

Amennyiben az oldalon bármilyen olyan elem található, ami vágás után a lap szélére kerül (azaz kifut az oldalról), szükséges rátöltést (kifutót) hagyni az adott elemen. Ennek mértéke minimum 3 mm legyen (lehetőség szerint 5 mm), ezzel garantálható hogy a vágott végtermék szélén ne legyen fehér csík. Az anyagokon minden esetben kérjük elhelyezni a vágójeleket (Crop marks) és a regisztrációs jeleket (Registration marks). A jelek minden esetben a kifutón kívüli részre essenek (Offset), ne lógjanak bele a grafikába! Amennyiben az anyag biegelve, perforálva vagy hajtva lesz, ezeket a jeleket is kérjük elhelyezni a megfelelő formátumban. A szedéstükör (margó) anyagonkét változó: névjegyek esetében minimum 3 mm, szórólapok, kis formátumú kiadványok esetén minimum 5 mm, nagyobb méret esetén lehetőleg legalább 1 cm legyen.

PDF írás

PDF-et kizárólag az Adobe Acrobat PDF driverével készítsen. Amennyiben olyan szoftverben dolgozik, amit nem nyomdai előkészítésre terveztek – ilyenek például a Microsoft Office termékei, mint a Word, Powerpoint, vagy a ma már nagy népszerűségnek örvendő Canva is  -, cégünk semmilyen felelősséget nem vállal az elkészült anyagokban előforduló esetleges hibákért (hiányzó ékezetes karakterek, rossz színek például). Lehetőség szerint a PDF/X3 vagy PDF/X1 szabványt használja a fájlok elkészítéséhez. Az anyagokat composite CMYK PDF-ben készítse el, beágyazott betűkészletekkel és képekkel, 300 dpi felbontásban, 1:1 méretben. Kérjük, a teljes anyagot egy fájlban, oldalanként írja ki, kerülje az oldalpárok használatát. Ha az anyagot mégis montírozva küldi, erről kérjük minden esetben egyeztessen előre kollégánkkal! Az elkészült anyagokban javítást csak a megrendelő felelősségére tudunk végezni, azt minden esetben visszaküldjük egy újabb körös korrektúrára.

Canva, Paint és egyéb ingyenes programok használatával kapcsolatban olvassa el bejegyzésünket!

Másnak is hasznos lehet? Ossza meg!

Kis formátumú íves nyomtatás

Kis formátumú digitális nyomdagépeinken SRA3 méretig, akár 300 grammos papíron bármit kinyomtatunk.

Széles formátumú tekercses nyomtatás

Oldószeres és vízbázisú nyomtatóinkkal részletgazdag, fotóminőségű nyomatokat tudunk előállítani számtalan típusú hordozóra, XL méretben.

Grafikai tervezés

Megvan az ötlet, de nincs, aki létrehozza a nyomdakész anyagot? Terveztesse meg anyagait helyben, nálunk.

Üzlet- és autódekor

Kirakat, autó, falmatrica? Csapatunk készen áll a kinyomtatott fóliák, feliratok, helyszíni kihelyezésére is!

Akár 30% kedvezmény!*

* Kivitelező partnereinknek, viszonteladóinknak elérhető maximális kedvezmény, mely tekercses nyomtatás esetén, feldolgozás nélkül értendő.

Kisokos és egyéb szakmai tartalmaink

Ingyenes szerkesztő programok használata

Canva, Paint, PowerPoint, Excel, Word… Nem mindig az ingyenes a legolcsóbb megoldás! Jó ha tudja, hogy a felsorolt és hozzájuk hasonló szoftverekből kimentett adatállományok nem felelnek meg minden típusú nyomdai gyártás alapkövetelményeinek.

PDF-fájl írás lépésről lépésre

Nyomdai anyagleadás esetén a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fájl a jól elmentett PDF. Bejegyzésünkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan tud Ön is nyomdai fájlt létrehozni Adobe InDesign programban.

Papírméretek

Méret tekintetében kétféle papírt különböztetünk meg: az íves és a tekercses papírokat. Ebben a bejegyzésben az íves méretekkel foglalkozunk.

Anyagleadási segédlet

Az alábbiakban igyekszünk minden számunkra fontos információt megosztani önökkel, hogy megrendelése gördülékenyen és zökkenőmentesen teljesülhessen.